Ali je radovednost res pogubila mačko?

Najbrž se sprašujete: »O čem za vraga ta človek sploh govori?« Izhajam namreč iz angleškega pregovora: »Curiosity killed the cat«, ampak ali je mačka res umrla od radovednosti ali je dejansko umrla od starosti v dolgočasju in neizpolnjena, ker je celo življenje verjela, da bo varna, če sledi ostalim mačkam?

 

Ste kdaj opazovali otroka in se spraševali: “Zakaj so otroci tako radovedni? In zakaj ko odrastemo ta radovednost počasi izginja?” Ali obstaja povezava med šolskim sistemom, načinom vzgoje, našim okoljem, ljudmi s katerimi se družimo ter z dejstvom, da ko odrastemo smo vsi prestrašeni poizkusiti nekaj novega?

 

Prav vsak izmed nas se v nekem obdobju svojega življenje globoko v sebi boji poizkusiti nekaj novega. Mogoče zato ker se bojimo poraza, mogoče zato ker nam je nelagodno se postavljat v situacije, katere so nam neznane in nad katerimi nimamo nadzora…

 

Ta strah je pravzaprav povezan z delom možgan, ki mu pravimo Amigdala ali the Lizard Brain. Ta del možgan, skrbi za naše »pra« instinkte: strah, občutek lakote ter spolno vzburjenje. Zelo je uporaben, ko se moramo braniti pred napadalci ali poskrbeti, da nadaljuje rod. Ok, se pravi, če se znajdemo v situaciji, ko nas lovi tiger, bomo začeli šprintati še preden se bomo sploh dobro zavedali kaj se dogaja. Zelo, zelo, zelo uporabno. Bodimo sedaj za trenutek popolnoma odkriti sami s sabo. Ste že kdaj bežali pred tigrom ali kakršno koli divjo žival, ki vam je segala po življenju? Kolikokrat smo se dejansko znašli v situaciji, ki je bila za nas življenjskega pomena? Zase lahko priznam, da se je v mojih 32 letih to zgodilo natanko enkrat, pa še takrat najbrž ni bilo tako hudo in sem iz tega naredil dramo.

 

Prav vsak izmed nas ima neizpolnjene želje… saj veste tiste želje, ki prihajajo iz našega srca. Prav vedno ko pomislimo, da bi naredili nekaj v tej smeri, zaslišimo znan glas v naših glavah: »To je preveč riskantno.«, »Kaj si bodo mislili sosedje.«, »Če ti ne uspe boš izpadel budalo.«, »Vse boš zapravil«, »Trpel boš«, »Osramotil boš sebe in svojo družino«,… Oooo pozdravljena gospodična amigdala.

 

Dejstvo je, da živimo v svetu v katerem smo dokaj varni (na žalost moram tu pristaviti, da to velja predvsem za razviti del sveta) in če si že imel/imela to priložnost, da si bil/a rojen/a v svetu, v katerem si varen/a, zakaj za vraga ne poizkušaš uresničiti vsaj nekaj svoje najbolj skrite želje. Mogoče boš pa nekje na poti odkril/a način kako rešiti nek problme in s tem pomagala ljudem okrog tebe.

 

Sedaj mi je jasno zakaj so otroci vedno tako zadovoljni, ker poizkušajo vse kar jim pade na pamet. Ker primejo pest zemlje ter pomislijo:«Hmmm kaj se zgodi, če dam to v rjavo zmes v usta.« in potem enostavno in preprosto dajo pest polno zemlje v usta. Ugotovijo, da ni ravno prijetnega okusa in to je to, gredo naprej novim dogodivščinam naproti. Sploh se ne bojijo poizkušati nekaj novega, ker njihovi mali možgančki še niso preplavljeni s slikami prijateljev kako kažejo nanj s prstom in se smejejo, slikami učiteljice, ki žuga s prstom:«Če se ne boš učil boš dobil cvek.«, slike mame, ki z izbuljenimi očmi v počasnem posnetku kriči:«Ne plezati na drevo ker boš padel.«, ne to, ne tisto, pazi tu, pazi tam… aaaaaaa ali si lahko prosim dovolimo raziskovati? Ker vse kar dobimo z raziskovanjem so nove izkušnje in ja včasih so te izkušnje boleče, ampak kakšna je realna možnost, da se bodo te izkušnje končale s smrtnim izidom?

 

Svet v katerem smo varni ko slepo sledimo navodilom je daleč, daleč za nami. Prehajamo v svet v katerem bodo preživeli tisti, ki se ne bodo bali poraza, tisti, ki ne bodo reagirali tako kot jim veli njihov primitivni del možgan, tisti, ki se ne bodo bali raziskovati in se porivati iz svoje cone udobja zato, da bodo živeli svoje sanje.

 

Res je mačka ni umrla od radovednosti, ampak naravne smrti – izpopolnjena in točno taka kot je bila ob rojstvu… zvedava in radovedna.

 

Inspiracija:

Amygdala your Lizard brain and fear

Seth Godin – The Best Business Advice You’ll Ever Hear